The You Art Centre, Changde
常德右岸文化藝術中心
 
  • Golden Medal in international design awards,The You Art Centre, Changde
      美国International design awards 金奖——常德右岸文化艺术中心
  • Golden Medal in A’Design Award & Competition,The You Art Centre, Changde
      意大利国际A 设计大奖金奖——常德右岸文化艺术中心

City Stages of Light——Interpenetration of light and volumes for diversified functional spaces.
城市光之舞台——多元藝術空間的互通與滲透,替代傳統“白立方”單一藝術空間模式。
 
 
The You Art Centre, Changde
常德右岸文化藝術中心

City Stages of Light——Interpenetration of light and volumes for diversified functional spaces.
城市光之舞台——多元藝術空間的互通與滲透,替代傳統“白立方”單一藝術空間模式。
 
  • The You Art Center is located in Changde, the origin city of famous Chinese fable Land of Peach Blossoms. The building footprint is around 1600sm. The project vision is to use urban art as medium and catalyst for city upgrade and redevelopment, promote aesthetic education for better public spaces, urban art and life style. Hence, It helps rebrand the old city identity for greater exposure and understanding through this new art portal.
  • We envision an art space with more publicness, flexibility and public engagement. Unlike many other enclosed white boxes in traditional art exhibition center, the future of the art center is not just a stage for the art pieces but more about promoting interaction between public and artists. Hence we design a vertical public atrium as an informal public space for exhibition, events, and circulation. It reflect the traditional social characters of the lanes and streetscape in a vertical manner to interface art with the public.
  • The architectural design concept of Changde YOUAN Art Centre takes “The Light of Changde” as the main theme, using architectural space as the medium, we aspire to create a stage/platform for the cultivation of art and spiritual lifestyle.
  • Contemporary art is unique in its diverse way of expressions and formats, to tailor for this uniqueness, our building end up in a series of stacking boxes of various size, height and proportions.
  • The You Art Center also reflects the aspiration of an Utopia where people lead an ideal existence in harmony with nature. It becomes a place or venue open for public engagement and participation. 
  • The building massing honesty reflects the stacking space and functions within. Inspired by the shimmering quality of the Yuan River and indigenous roof tile craftsmanship, we use faceting aluminum cladding modules to create an animating envelope effect from various viewing angles and daylight conditions. 
  • Catering for various art programs requirement, we create a series of functional boxes organized around the vertical public atrium. The venue becomes a museum without wall and boundary for Visitors to experience the space under the brightly lit skylight atrium.
  • 右岸文化艺术中心项目位于常德市,桃花源记的发源地,占地面积1600平方米。右岸文化艺术中心,是右岸城”艺术介入,城市更新”的重要实践,以艺术介入城市发展,以美学介入未来生活,构建滋养城市文明的卓越公共艺术空间,提升城市品牌,使之成为世界常德的人文IP,成为世界了解东方的新“窗口”和凝聚湘西北人文情怀“纽带”。
  • 我们心中理想的艺术空间应有更多公共性、灵活性和参与性,替代封闭性与固态静止的传统美术馆模式。未来美术馆不单单再是成功艺术家呈现辉煌的圣殿,而是激发公众和艺术作品及艺术家互动、交流的艺术场所。一些灵活可变,功能多元,留白的空间,却可以激发艺术家和公众的创作激情,为特定环境和场地而创作,让艺术品,公众和沅水艺术中心融为一体。形成常德在保留自有的人文生态的同时,更具有独特的精神气质。
  • 本案建筑设计概念以常德之光为主题,构成一个城市光之舞台,光是每人所向往的,而通过多元的建筑空间呈现一个丰富文化生活的舞台。
  • 当代艺术的一个显著特征是其表现形式的多元化,与这种特征相对应的空间在沅水美术馆不仅塑造了传统美术馆中充分高度的经典空间,更有大小不一,尺度各异,层高显著不同的空间相互立体构成,大空间、中空间、小空间、书院空间、黑盒子(多功能表演,会议,展览空间)去应对不同艺术形式的需求。
  • 艺术中心的设计起点源于市民对常德美丽城市与人民的情怀与追求,希望有一个既能在当地呈现与提高艺术文化精神,同时又高度开放的好场所与市民大众能自由参与这独特的精神心灵空间。
  • 建筑体量直接体现了立体多元空间的叠加,我们从沅江荡漾起伏的水面汲取灵感,透过金属表皮折面的不同反光和透光的处理,白天黑夜在人逐渐走近建筑的过程中,建筑的表面也在进行着微妙而有趣的虚实变化,形成步移景迁,波光粼粼的视觉效果。
  • 希望通过一个多元的建筑空间呈现一个丰富文化生活的心灵场所,以创造更多的公共性、灵活性和参与性的艺术空间,去应对不同艺术形式的需求,而且更是一个充满阳光与立体庭院的无墙展示体验。外立面更启发于棚户的肌理,形成一个有光影与质感的场所记忆的延伸。
 
 
Related projects /