Shenzhen Longhua Archive Library
深圳龍華檔案館
 
  • Bronze Medal in international design awards,Shenzhen Longhua Archive Library
      美国International design awards 铜奖——深圳龙华档案馆
  • Golden Medal in A’Design Award & Competition,Shenzhen Longhua Archive Library
      意大利国际A 设计大奖金奖——深圳龙华档案馆
 
New landmark——Building a sharing city.
城市新地標——創建文化共享城市。
室内4
室内2
室内01
室内3
方案一(大厅1)
方案一(大厅2)
v02
v05
v07
Longhua Archives is located in the north of Shenzhen Longhua Guanlan Cultural and Art Center. It bridges over two narrow sites with a public road running in the middle. Our greatest challenge is to find a balance between the security and publicness of the building, yet to form a synergy with urban context to provide flexible spaces for diverse cultural possibilities in the future.
Longhua Archives is designed for the future and the public citizens. It combines education, cultural exhibition and urban archive functions into a multi-purpose cluster. The design provides various flexible cultural and creative spaces for education and exhibition purposes horizontally in order to form dialogue with various urban interfaces. The archives form a cultural sharing platform for the city and will become a brand new cultural landmark for the Longhua New District.
  • Building a sharing city
We hope the archive is not a conventional and passive building, it should be opened and shared with the public. In order to create this three dimensional public network, we create a series of public spaces in the interior to form dialogues with the surrounding context.
We transform part of the exhibition area into an interconnected public promenade that distributed on various levels in different forms and sizes for flexible exhibition and future transformation. 
  • View Analysis: Different heights on two parcels to avoid overlooking issue. South parcel massing are staggered to maximize view and create urban terraces on various levels.
  • Building height: The massing is stepping up from west to east for maximized views. It forms a leisure landscape terraces towards the riverside.
  • Cultural promenade: A public route is planned as cultural corridor to link up the riverside, archives and urban square. It also forms a sharing platform for diverse cultural events.
  • Cultural Terraces, entering from the east is a spacious urban foyer space that stepping up to the fourth floor. The grand steps link up various terraces to become a continuous cultural platform for multimedia and creative exhibition space. 
  •  Ladder of Future, enter from the riverside through the sunken plaza is an uprising foyer that links various educational programs with spiraling stairs. Through the visual corridor, people enter the event platform on second floor, overlooking the exhibition center to the north.
  • Art Platform, a visual corridor is carved out in the central axis towards the Millennium Square for better connection and interaction. Walking along the landscape promenade, people gradually may take rest or read on the platform, or experience the ever changing development of the Longhua District. 
  • Cloud Cascade, people walk across the bridge over the riverbank may enter the exhibition center foyer that links to the cascading atrium. Visitors may access various exhibition spaces by ascending or descending the cascade, meanwhile overlooking the Millennium Square landscape towards the south.
  • Urban Salon, people from the east side may access this atrium space with multi -functional steps and platform for resting and reading. It is also designed to cater for various forms of public forums and exhibition. 
  • Exchange Square, a sunken plaza provides a buffer from the busy traffic and entrance to the building. Here people can enjoy the river park view in the alfresco cafe or participate in any outdoor cultural events taken place in the future. 
龍華檔案館位於深圳市龍華區觀瀾文化藝術中心北側,大和路以西,廣場沿河路以東;將中間的煙橋路劃分為南北兩個地塊。它以開放性、多元性、靈活性,對傳統檔案館和展覽的相對獨立與保安管理空間提出了挑戰,將會成為龍華新區樹立全新開放的新區形象及龍華片區的核心文化建築。
龍華檔案館是面向未來,讓市民關注和瞭解龍華規劃、文化、教育的核心,也是文化、展覽與存檔功能一體的多功能建築。故此,設計提升了多種靈活文化創意展示空間,將教育、展覽持相對開放功能,並設置于同一水準與不同城市介面對接,同時植入密切的文化泛空間,構成一個親民的文化共用平臺。
  • 創建文化共用城市
我們建議改變部分的展覽功能成為靈活的文化創意空間,而這些創意空間設置在不同樓層,可以配置不同形式、不同大小面積的功能和活動展覽,同時也為未來空間的可變性,尋得一種新的思路。
我們希望檔案館不是一個傳統與外界隔絕的被動建築,建築是向城市開放的。通過對周邊現狀的分析,我們打造了一些與城市共用的公共空間。每一個室外空間都與城市周邊產生對話,成為公共開放的立體城市空間。
  • 視線分析:南北兩個體塊分別為西高東低和西低東高, 剛好保證南北體塊錯開,避免對視;南邊地塊由西往高疊級退台,保證景觀最大化的同時創造了不同高度的屋頂花園。
  • 建築高度:由西至東形成三層退台,既滿足了景觀視線的最大化,還在沿河景觀軸與城市主介面之間形成一個階梯式的緩衝與過度空間。
  •  文化走廊:在觀瀾世紀廣場、檔案館與河岸三者之間,通過一條文化走廊連結,既加強了不同區位之間的聯繫,又創造出豐富立體的創意空間。
  • 文化天階,從大河路走進檔案館,是一個開闊城市前廳,一組直梯通向四樓,在直梯旁邊是一層層的退台,這裡可以變成核心的文化平臺,或是嶄新的多媒體展示,可以為不同的展館提供創意展示空間。
  • 未來之梯,順著沿河路旁邊的下沉廣場進入檔案館,是一個空間豐富有趣的前廳。幾個自由舒展的樓梯與愛國主義教育基地,中小學生檔案教育基地等功能交織在一起。由世紀廣場穿過景觀廊來到檔案館二樓的活動平臺,就能看到對面的綜合展覽館。
  •  藝術平臺, 中間與觀瀾世紀廣場的位置設置一個較大尺度的視線通廊,增強了城市廣場與建築平臺之間的緊密聯繫。從觀瀾世紀廣場漫步過來,可以選擇在藝術平臺上安靜的看書休息,也可以選擇在不同展館中感受龍華這一路發展變革的歷史與成就。
  •  空中雲台, 一條觀龍舟賽平臺從沿河路上橫空而過,穿過綜合展館樓的二樓門廳往上,是一條層層後退的臺階,曲折向上,就像是通向天空的雲梯。參觀展覽時亦與南面景觀互動。
  •  城市沙龍, 從東側大和路走進綜合展覽館,映入眼簾的是一個多功能臺階,這不止是一個閱讀的好地方,更適合在這裡舉行各種不同主題的文化沙龍。
  •  城市交流廣場, 來到負一樓下沉廣場的位置,是檔案館的食堂。望著對面的河堤綠柳,吹著拂面清風,可以一邊享受美食,一邊享受美景。
Related projects /