For Masters for Everyone
大家藝術博覽館
 
Living with Art
藝術栖居
 
  • Sky Design Award 2020
      2020日本天空設計大獎 
  • The Architecture MasterPrize™ (AMP):Winner 
     美國建築大師獎 優勝獎
  • ICONIC Award 2020
     德國ICONIC AWARDS 2020設計大獎
 
 
微信图片_20200226191917
微信图片_20200226191921
IMG_6061
ZSQ_0003
_MG_6653
_MG_6716
ZSQ_9972
_DSC7653
_MG_6573
_MG_6540
The Masters Art Museum is located between Shenzhen and Dongguan, within a newly developed cultural and design district, where regional design brands are promoted, and test operates.  National renowned artists and fashion designers had already setup their work studio and held exhibitions in this development.
 
The Masters Art Museum is an effort to create a more unified exhibition space for these inhouse artists, and also to act as a day-to-day common living room for them to interact, communicate and ‘cross-over’ their ideas.   Our architectural design is rather simple, through articulation of the space planning and a building envelope that is responsive to the qualities of daylighting and outdoor environment, we hope to create a comfortable and relaxed space that is close to everyday living.
 
  • Extended Spatial Experience 
At first sight, the Masters of Art Museum feels like a self-enclosed architecture, but in fact it is not.  
The separation between interior and exterior is designed to be blended experientially, the outdoor is carefully infused into the indoor spaces.
 
Starting the journey from a quiet lane stepping up, walking across the reflection pond, the entrance
approach is carefully articulated, streaks of natural light pierce into the vestibule through a metal screen, holding the moment of entry in suspense.  Passing through the screen door, a central courtyard
comes in view, the minimalist landscape connects the visitors through the light well, directly to the sky, momentarily expanded the spatial perception.
 
Going back inside to the main exhibition hall, the double height volume and the south-facing high windows, allow abundance of sunlight to enter, while the low windows let the outdoor landscape creeps into the hall, letting visitors enjoy the artwork in an almost natural outdoor environment setting. 
 
The adjacent 3D digital theatre, on the other hand, is a relatively controlled environment, through 3D projections and digital lighting in a pitch-dark room, the visitors are submerged in the artists’ limitless imagery world.  When the show ends and the panel doors slide open, the confined space is instantly freed.  Once again, the visitors found themselves viewing back into the entryway reflection pond.
 
  • Living Space at Night
During the night, activities retreat internally, the bar lounge on ground floor is fit for larger group gathering.  This space is designed with the courtyard as its background, artists can gather around the bar counter for a casual evening chat, while viewing the night closing in from the courtyard.
 
For better privacy, artists can walk up one floor through a floating stair above a smaller reflective pond to a private lounge room, where the artists can walk out to the roof deck, have an intimate conversion, and gaze back at the district and the architecture. 
 
大家藝術區位於深圳和東莞之間,是集原創品牌設計、推廣和營運於一體的文化創意產業園區。目前園區已入駐多位涉及空間藝術、服裝藝術、時尚文化和科技創意等領域的國內頂尖藝術家和設計師,在此設立個人工作室及不定期舉行各種藝術設計展覽和文化交流活動等。
 
藝術棲居的建設,是希望在園區裏建構一個更加聚焦的展覽場地和一個真正意義上的合作、互動和共創的平臺,並提供一個貼近生活的空間,讓進駐的藝術家和設計師們在此交流溝通,開放邊界,形成一個充滿可能性的實驗空間和能量場。故此,設計以簡約的手法,透過釋放空間,充分利用日照的不同性質及留白等方式,希望能創造出幽靜而有空間感的體驗,讓置身其中的設計師們盡情發揮創意想像。
 
  • 體驗的伸張和延展
驟眼遠看,藝術棲居的感覺看似是個密閉式的內向建築,實則不然。 一方面,它與碧水相依,擁有隨坡就勢、移步易景園林之美;另一方面,它以現代東方的藝術意境營造,重構出身臨其境的大家藝術空間。
 
由幽靜的小路開始,步行穿過鏡水池,踏至藝術博覽館內部,在陽光透過以金屬片內飾打造的前廳裏,隨時間而動感受空間中的光影斑駁。繞過前廳,豁然開朗,映入眼簾的禪味內庭園,以極其寧靜之態構建出“眼前有景”的詩意情景庭院景觀,讓置身其中的觀展者與天地連成一體 ;同時它還兼備承辦活動、分享交流的場所功能需求,靈活的將外部綠色空間與建築內部空間有機地串聯,營造出自然親切的交流語境。
 
再達至展覽廳,兩層挑空及南側高窗的設計,讓陽光充分的潺流進來,地面的低窗則把戶外的庭院景觀引入室內,一同營造出舒適、自然的空間感受體驗,讓觀展者欣賞藝術品的同時也沐浴在自然的環境中,充分感受空間的變化。
 
旁側的3D影視廳則是個相對可控的空間環境,在展覽活動舉辦過程中,通過3D投影藝術的再創造,將此轉化為一個多維的藝術空間,整個房間仿若一個個藝術家幻想世界,從視覺感受還是體驗滿足上都帶給觀者沉浸式、多維感知的空間存在感。待活動散場,隨著推拉門的打開,觀展者又重新回到了入口的幽靜水鏡,切實感受到建築空間的虛擬和現實交錯。
 
  • 夜間載體
夜幕降臨,戶外少了色彩,相對之下室內的柔和空間則可轉換為一處別有格調、舒適的聚會場所,同時通過對溫暖的燈光和舒適的尺度吧臺打造,與室外部的自然庭院視感相連,營造出親密而輕鬆的氛圍,為訪者帶來視覺和感覺上的享受。
 
另外還有私密性高的個室,以人性化的交通流線引導著來訪者們通過懸挑在水鏡池上的鋼梯抵達二樓,連接出到屋頂的平臺花園,於此,建築的厚實感與花園的輕盈感共同創造出奇妙的張力。置身於屋頂花園,回眺整個藝術園區,建築與景觀交的交織,燈光氛圍的營造,使該處成為一個適宜洽談沉思之所。
 
Related projects /